Arduin 1


Vijf jaar geleden woonden er nog 280 verstandelijk gehandicapten op het terrein van de stichting Arduin in Middelburg.  Aan de rand van de stad, afgescheiden van de rest van de wereld.  Vanaf 1 januari 2001 wonen ze bijna allemaal in een eigen huis, verspreid over achttien Zeeuwse steden en dorpen.  Achtentwintig bewoners willen voorlopig op het Arduinterrein blijven wonen.

Wonen in een gewoon huis en overdag werken, net als ieder ander: dat is kort gezegd wat Arduin voor haar gehandicapten wil.  Dat willen het ministerie van VWS en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland ook.  Maar waar de overheid uitgaat van een proces van dertig jaar, heeft Arduin slechts vijf jaar nodig gehad om dat voor elkaar te krijgen.  Op het gestichtterrein blijven alleen een dagcentrum, een paar semi-permanente woningen en een centraal gebouw achter met daarin een restaurant, een ruimte voor fysiotherapie, een winkel en de Arduinse school.

Arduin is het eerste instituut voor verstandelijk gehandicapten in Nederland dat zichzelf in feite opheft. Dat is niet zonder slag of stoot verlopen.

De fusie met een instelling in Goes is mislukt.  Een deel van het personeel is ontevreden.  'De vernieuwing is haast een dogma geworden,' zegt medewerker Hannie Maat.  'Ze moet slagen.' Medewerker Peter Janssen: 'Als de bewoners zelf mogen kiezen, dan weet ik zeker dat de helft op het oude Arduinterrein wil blijven.

Klik hier voor het vervolg