Verhaal 3


Hoofdpersoon in eigen verhaal

'Diep in de bossen, bovenop de Amersfoortse Berg, staat een hoge dennenboom.  De kinderen, die in het bos spelen, noemen die boom 'de takkenboom', omdat hij zoveel takkenarmen heeft.

Zo begint het kinderverhaal over Hoepie de Takkentrol.  Biruta Schaap, die het verhaal bedacht, maakte er ook zelf de tekeningen bij.  Ze is de hoofdpersoon in haar eigen verhaal.  Samen met Hoepie beleeft Biruta allerlei avonturen in haar eigen leefomgeving.  "Ik woon hier vlakbij,een bos.  Ineens zag ik een klein mannetje lopen. Dat bedacht ik natuurlijk gewoon zelf;ik had pas een boek over trollen gelezen. Biruta leert Hoepie kennen vlakbij haar ouderlijk huis op de Amersfoortse Berg.  Hij heeft zoete peren gebakken, die ze samen opeten.  Daarna beleven ze de gekste capriolen.  Ze maken een vlucht in een heteluchtballon.  "Heel vaak stegen die ballonnen bij mij in de buurt op," verklaart het 23-jarige meisje haar bedenksel.  Ook komen ze veel bekenden tegen, zoals leesjuf Jennine en haar broertje TwanTom.  Als de ballon lek raakt, komen ze terecht op het erf van een heel aardige boer.  Die is blij dat Biruta en Hoepie na de harde klap ongedeerd zijn gebleven.  Ze gaan met de trein terug, waar Biruta's vriend Michael een van de medepassagiers blijkt te zijn.  'Zoefff... De 'schuifdeur gaat dicht.  Nu staat er een jongen in de coupé.  Hij hijgt flink.  Zo hard heeft hij gerend, Als hij Biruta aan ziet komen, begint hij te lachen.  Hé Biruta!, roept hij,  Wat doe jij' in de trein?' Het kinderboekje 'Hoepie en de Takkentrol' is nog niet echt gedrukt.  Momenteel komt het in de vorm van gebonden kopieën, via verspreiding in de vriendenkring, op veel lagere scholen terecht.  Die gebruiken het verhaal om kinderen meer affiniteit met het lezen te geven.  Zo helpt Biruta, met haar beperkte mogelijkheden, anderen aan leesplezier.

Wie interesse in het boekje heeft, kan contact opnemen met T. e n G. Schaap, de ouders van Biruta.  Zij zijn bereikbaar via (033) 462 56 46.